Hastaların ilk muayenelerinin yapıldığı kliniktir. Ağız, diş ve mukoza hastalıklarının tanısını koyan, bu dokuların iyileştirilmesine yönelik en uygun tedavi planını hazırlayan ve hastaları tedavilerinin yapılacağı uzmanlık dallarına yönlendiren kliniktir. Bununla birlikte ağız mukoza hastalıkları, bu dokularda oluşabilecek hastalıklardan korunma, teşhis ve tedavileri bu bölümdeki uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilir.
Kliniğimizde geleneksel görüntüleme yöntemlerinin yanında “Dental Volumetrik Tomografi” gibi ileri görüntüleme cihazı da kullanılmaktadır. Baş-boyun bölgesi için özel olarak hazırlanmış bu tomografi cihazı ile hasta daha az radyasyona maruz kalır ve istenilen bölge 3 boyutlu olarak görülebilir.
GEBELİK DÖNEMİNDEN DİŞ SAĞLIĞI
Gebelikte meydana gelen diş eti problemleri nasıl tedavi edilir? Antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılabilir mi?
Gebelikte meydana gelen diş eti iltihabı, başlangıç periodontal tedavisi denilen ağız hijyeni eğitimi, diş taşı temizliği ve profesyonel cila işlemlerinin uygulanmasıyla birlikte kontrol altına alınabilmektedir. Bu söz konusu işlemler başlangıç halindeki diş eti iltihabının tedavisinde yeterli olacaktır. Ancak gecelik epulisi dediğimiz lokalize diş eti büyümesi varsa ve bu hastanın çiğneme veya yemek yeme fonksiyonlarını engelliyorsa cerrahi olarak uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu işlemler hastanın ağrı duymaması için lokal anestezi uygulaması ile yapılır. Gebelikte de lokal anestezik maddeler güvenle kullanılabilmektedir. Ayrıca hastalara cerrahi işlemler sonrasında veya mevcut problemin tedavisine destek olmak amacıyla penisilin, sefalosporin ve eritromisin türevi antibiyotikler; parasetamol türevi ağrı kesiciler güvenle reçete edilebilir. Gebelikte tetrasiklin, siprofloksasin ve aminoglikozidler hem bebeğin dişlerinde hem de diğer organlarında harabiyete neden olabileceğinden kesinlikle tercih edilmez.
Gebelerde diş çekimi yapılabilir mi?
Evet. Diğer tüm bireylerde olduğu gibi diş çekimi de hamilelikte güvenle yapılabilir. Diş çekimi dolguya göre daha invaziv bir işlem olduğundan genellikle 2. trimesterde yapılması önerilmektedir.
Radyografi alınabilir mi?
Gebelikte de normal bireylerde olduğu gibi radyografi alınabilmektedir. Ancak, klinik pratikte zorunlu olmadıkça radyografi alınması tercih edilmemektedir.
AĞIZ HASTALIKLARI TANI VE TEDAVİ MERKEZİ
Ağız içinde oluşan yaraların sebepleri nelerdir?
Ağız içinde oluşan yaralar; ağız hijyeninin kötü olması, diş, dolgu, ve protezlerin tahrişleri, demir eksikliği, b12 vitamini eksikliği, güneşe fazla maruz kalma ve bazı ağız hastalıkları neden olmaktadır. Bu nedenle, ağız kanserlerinde erken tanının önemi büyüktür.
Günümüzde rutin ağız ve diş sağlığımız için diş hekimine gidildiğinde sadece diş ve diş etlerinin değil, aynı zamanda ağız içinin (damak, dil, yanak, ve dudak bölgeleri olarak) bir bütün olarak ele alınması, incelenmesi, kuşkuya neden olabilecek bir bulgu görüldüğünde gerekli müdahale ve yönlendirmelerin yapılması öncelik kazanmıştır.
Kapsamlı yapılacak rutin diş muayeneleriyle hedef; kansere dönüşme riski taşıyan ağız içi yaraların erken tedavi edilerek, zor bir sürecin yaşanmasının engellenmesi olmalıdır.
Diş hekiminizi seçerken konusunda uzman, diş sağlığınız kadar ağız içi kontrollerinizi de yapan bir hekim tercih etmeniz son derece önemlidir.
Diş taşlarını temizletmek dişe zarar verir mi?
Diş taşları, dişlerin düzenli veveya etkili fırçalanamadığında oluşan bakteriyel plağın tükürük mineralleri etkisi ile sertleşmesi sonucu oluşur. Oluşan diş taşları daha fazla plak oluşuma ve zararlı bakterilerin toplanmasına sebep olur. Bu durum zaman içerisinde diş etlerinde çekilmeye, dişlerin sallanmasına ve en sonunda dişlerin çürümeden kaybedilmesine yol açar. Bu yüzden diş taşı temizliğinin düzenli olarak yapılması çok önemlidir ve bu işlemin dişler üzerine herhangi bir zararlı etkisi bulunmamaktadır.
Niçin köprü protez yerine implant tercih etmeliyim?
Köprü protezlerin uygulanabilmesi için diş eksikliği olan bölgenin önünde ve arkasındaki komşu dişler kesilerek küçültülmektedir. İmplant uygulamalarında ise komşu dişler zarar görmeden eksik diş boşluğunun kapatılabilmesi önemli bir avantaj sağlamaktadır.